Wybieramy burmistrza 2010

Polityka lokalna i nie tylko.

Moderator: Stforek

Wybieramy burmistrza 2010

Postprzez Lacky Luk Wt mar 16, 2010 10:50

Witam. Proponuję po raz drugi stworzyć na forum ranking, listę czy prawybory nowego burmistrza miasta i gminy Wschowa. Temat cieszył się ogromną popularnością 4 lata temu. Wpiszę swoje typy. Oczywiście listę można zmieniać - nazwiska dopisywać lub wykreślać. Nie ukrywam, że mam problemy z wytypowaniem kandydatów. Niektóre nazwiska mogą być przypadkowe

1. Miłosz Czopek - stworzył stowarzyszenie w jakimś celu. Pewnie będzie kandydował.
2. Krzysztof Grabka - bez komentarza.
3. Wojciech Kuryłło - mało prawdopodobne. Spalił się w po poprzednich wyborach. Nie będzie ryzykował ciepłej posadki.
4. Tomasz Stasiak - żądny władzy wiceprzewodniczący rady z 42 głosami
5. Stanisław Kowalczyk - mało prawdopodobne. Jeśli nie on, to kto z dawnej ekipy Leona Żukowskiego?
Lacky Luk

Re: Wybieramy burmistrza 2010

Postprzez pinek Cz mar 25, 2010 10:31

myślę, że czas jest dobry by jakiś sondaż zrobić na forum. Nic tak nie ożywia forum jak wybory samorządowe :)
pinek

Postprzez Lacky Luk Pn kwi 12, 2010 8:35

Zainteresowanie małe. Szkoda. Może temat ożyje przed samymi wyborami.
Lacky Luk

Postprzez rafk74 Pn kwi 12, 2010 12:30

No, można ożywić dyskusję :)

Od ostatnich wyborów jakakolwiek opozycja nie istniała w świadomości mieszkańców. Jakieś tam przepychanki podczas spotkań rady miejskiej, heh, to zabawa jakaś. Nie pojawiła się przez ten czas żadna alternatywna opcja. Żadna alternatywna wizja miasta. Więc raczej te lata, pomijając rządy burmistrza, dla opozycji to czas kompletnie stracony.
Po drugie niestety nie pojawiła się również jakaś zajawka zmiany pokoleniowej. Więc prawdopodobnie znowu mieszkańcy będą mieli do wyboru starą gwardię. W sumie to jest wybór między niczym a niczym.
Po trzecie kandydatura Miłosza Czopka, którego przez ostatni rok miałem okazję bliżej poznać :) jest, owszem, propozycją spoza obecnego układu, ale - dla mnie przynajmniej - nie widzę jakiejś silnej grupy przy Miłoszu, która mogłaby powalczyć o większość w radzie miejskiej. A radę miejską bez wątpienia trzeba przewietrzyć i bez sensownych zmian w radzie urząd burmistrza jest - co zrozumiałe - niewystarczający.

Sytuacja dzisiaj wygląda na razie tak, że jest ciężko, heh. Zdaje się, że obecny burmistrz ma jednak dość liczny elektorat, co prawdopodobnie gwarantuje mu drugą turę. Niby - słyszę tu i tam - zmiany są konieczne. Więc paradoksalnie zdecyduje mobilizacja niezadowolonych wyborców. Tych niezadowolonych, a zaangażowanych jest - coś tak mi się wydaje - zbyt mało, heh.
To, co dla patrzących jest sprzeczne, w nim samym jest najzupełniej konsekwentne
rafk74

Postprzez pinek Pn kwi 12, 2010 14:22

Myślę, że wątek odżyje a i my będziemy mądrzejsi jeśli lista kandydatów się zamknie. Szczególnie interesuje mnie kogo wystawi i jak silny dziś jest obóz Leona Żukowskiego.
pinek

Postprzez Lacky Luk Wt kwi 13, 2010 7:32

Myślę, że ekipa L.Żukowskiego nie wystawi nikogo. Zwiążą się z kimś innym i wystawią wspólnego kandydata. Po prostu nie mają właściwej osoby na stanowisko burmistrza.I to wg. mnie jest to dobre. Zmiana władzy we Wschowie może nastąpić wyłącznie poprzez zawiązanie jednolitego frontu. Miejscowe SLD rekomenduje pana Mazura? Jeśli tak, z całym szacunkiem, miasto nie czeka nic nowego. Co zrobi wschowski PIS? Będą mieć kandydata? Z kim do wyborów pójdzie Miłosz Czopek? Gdzie jego zaplecze polityczne? Grabka jest silny poprzez słabości innych.
P.S. Nachodzi mnie jeszcze jedna refleksja. Praktycznie wszyscy we Wschowie się znamy. Większość jest zgodna, co do sytuacji miasta. A jednak wzajemne animozje biorą górę: zróbmy to pierwsi! Niech przyjdą pierwsi! My do nich nie pójdziemy! itd. Kompromis w tym mieście jest trudny do osiągnięcia. Jeszcze kilka miesięcy do wyborów, a silnego kontrkandydata brak.
Lacky Luk

Postprzez rafk74 Śr kwi 14, 2010 9:15

Mam wątpliwości właśnie czy większość jest zgodna co do oceny obecnej sytuacji miasta. Jak pisałem wcześniej nawet jeżeli negatywne oceny gdzieś krążą, to za sprawą nieistniejącego, merytorycznego głosu opozycji, głosy krytyczne mają jedynie populistyczny wyraz. Bo co dzisiaj niby stawia się jako zarzut obecnej ekipie? Że osiem lat rządzi, heh? Tym się miasta nie przekona. Zadłużenie miasta? Heh, a które miasto dzisiaj nie jest zadłużone? Pozycja w rankingu gmin? Heh, sami sporządzający ranking ostrzegają, że wymachiwanie lokatą w rankingu jest ostatnią rzeczą na jaką można się powoływać. W następnym rankingu gmina pójdzie w górę choćby ze względu na pozyskane pieniądze na rewitalizację (chociaż może nie w następnym, a w kolejnych, bo pozyskane pieniądze uwzględnia się w rankingu dopiero po wykorzystaniu środków). Jakiekolwiek miejsce w rankingu nie zmieni na razie sytuacji we Wschowie. Wschowa ostatecznie jak mnóstwo innych miast po 89 roku boryka się z takimi samymi problemami - zamknięcie zakładów pracy, wyjazd młodych ludzi do większych ośrodków, emigracja :), itd. Nie jesteśmy wyjątkiem. I jeżeli dzisiaj ktoś chce wmówić mi, że za sprawą nowego burmistrza coś się gospodarczo ruszy, to musiałby - jeżeli poważnie traktuje siebie i wyborców - mieć w zanadrzu co najmniej jakiś mały plan Hausnera czy innego ekonomisty :) A na to żadnego kandydata nie stać, ponieważ każdy ma nadzieję, że wygra prostymi środkami.
Martwi mnie też zacieranie różnic ideologicznych, które powinny być tym co kandydata określa. Przykład obecnego burmistrza, jego bardzo określony kurs bogoojczyźniany jest w mojej ocenie zabójstwem miasta :) Dzisiaj - nie rozumiem dlaczego - kandydaci wystrzegają się wyraźnego określenia. To jest niby pomysł na pozyskanie, poszerzenie elektoratu. A wszystko wskazuje na to, że elektorat wie swoje.
To, co dla patrzących jest sprzeczne, w nim samym jest najzupełniej konsekwentne
rafk74

Postprzez pinek Pt kwi 16, 2010 14:14

nie bardzo wyobrażam sobie spór ideologiczny w czasie wyborów samorządowych. Bo niby o czym będziemy sobie debatować ? O wpływie in vitro na gęstość kup psich na metr kwadratowy ?
Jest wiele lokalnych problemów do których ni jak nie da rady przyłożyć sporów typowo politycznych. Prawica inaczej będzie taktować śmieci niż lewica ?
W sumie i tak od tego podziału się nie ucieknie. Nie w takim małym środowisku. Ale nie wyobrażam sobie abym nie udzielił wsparcia komuś kto przekonał mnie do swojej wizji przyszłości naszego miasta, przez jego przynależność organizacyjną czy polityczną.
pinek

Postprzez Peregrinus So kwi 17, 2010 20:58

Witajcie,

Dorzucę swoje "trzy grosze". Ja osobiście wierzę, że kandydatura Miłosza Czopka jest dobrym rozwiązaniem. Być może nie wygra wyborów tym razem, ale jest alternatywą dla zapyziałych "staruchów" zarówno z obecnej władzy, jak i opozycji.We Wschowie potrzeba kogoś z pomysłami, a nie tylko z pustym kontem do zapełnienia. Kluczową sprawą jest skupienie opozycji wokół jednego kandydata, maksymalnie dwóch, ale jak wspomnieliście wyżej. Niestety za dużo animozji osobistych. Bez tego Wschowę trzeba będzie zaorać i zgasić światło.

Po drugie ważne jest by przekonać ludzi do pójścia na wybory, zobaczmy jaka frekwencja zazwyczaj jest na naszych wyborach. Młodzi nie chcą bo ich to nie obchodzi, a starzy bo mają dość. Jeżeli Miłosz nie przekona do siebie jednych lub drugich, to będzie lipa!
Peregrinus

Postprzez rafk74 Śr kwi 21, 2010 8:54

Pinek, śmieci czy psie kupy z natury nie są polityczne :) więc nie widzę potrzeby mieszania tych porządków. Chociaż wpadłem ostatnio na blog jakieś samorządowca lub obserwatora (cholera wie), który polityczność psich kup rozpisał na kilka akapitów.

W każdym razie brak różnic sprawia, że wszyscy kandydaci mówią tym samym, miałkim, jednostajnym głosem: chcemy, żeby we Wschowie było lepiej, żeby miasto pachniało, heh, a młodzi czuli się młodo, itd., itp. Żadnych konkretów.

Mówi się o wyborach samorzadowych, że są w normalnej demokracji najważniejszymi wyborami, ważniejszymi od tych sejmowych. A sprowadza się wybory do pustej gadaniny. W konsekwencji, w wyniku rozmycia wszystkiego we wszystkim, dokonuje się wyboru między ustami kandydata X a fryzurą kandydata Y :))

Myślenie, że w małych miasteczkach nie sposób podczas wyborów prowadzić sporu ideologicznego skutkuje dzisiaj tym, że miasto jest konserwatywne i ultraprawicowe. Gdyby chociaz liberalne, dopuszczało tam gdzie może dopuścić do głosu, różne przejawy aktywności, ale sam przecież wiesz, że tego nie robi, prawda? :))

Zgodzę się, że spór nie może być tylko ideologiczny, ale nie może pomijać tego wątku. Poza tym, wiesz, jeżeli za potencjalnym kandydatem na burmistrza będzie krył się ten sam, małomiasteczkowy konserwatyzm, to choćby nie wiem jak to zakrywal, trzeba to odkryć, hehe.
rafk74

Postprzez Peregrinus Cz kwi 22, 2010 7:33

Zgadzam się, że mamy ultraprawicowe społeczeństwo, gdzie nawet "komuchy" paliliby na stosie każdego, kto wyrwie się z szeregu potulnych owieczek. Pytanie tylko jak udowodnić, uzmysłowić wyborcom, że liberalne podejście w wielu dziedzinach życia pozwoli na rozwój. Nie wystarczy mówić, bo to do nikogo nie dotrze. Działacie w Fabryce Kultury, więc sami widzicie, jak inni oceniają działalność Stowarzyszenia, które przecież pokazuje nowe możliwości innym. A tymczasem władza traktuje Was jak ... (nie zacytuję :wink). A niektórzy bardzo byli oburzeni, np. projekcją filmu Podziemne państwo kobiet. Typowy przykład zaściankowości społeczeństwa, które orze sobie swoje dwie grządki i myśli, że jak szlachta to pany!.
Peregrinus

Postprzez rafk74 Pt kwi 23, 2010 16:04

W sumie tez wpadam w taką mieliznę, a to niedobrze :), odmawiając prawa do głosu prawicowo-konserwatywnej części miasta. Jest to pewnie wynik takiego nieskomplikowanego podsumowania: państwo pokazaliście co potraficie i państwu dziękujemy :)
Ale oczywiście ten liberalny model w założeniu umożliwia funkcjonowanie wszystkim od lewa do prawa. I pomimo różnych moich emocji jest to oczywiście racjonalne wyjście.
Więc jak przekonać konserwatywne społeczeństwo, że model liberalny posiada swój wdzięk, heh? Pewnie tylko tak, ze jest platformą dla wszystkich, nie dla wybranych. Tzn., że nikt im prawa do głosu nie odbierze. I że głos konserwatywnej części społeczeństwa jest potrzebny. I pewnie w wielu przypadkach wręcz wymagany. W tym sensie kandydat na urząd burmistrza we Wschowie powinien łączyć różne środowiska, a na pewno nie powinien jak obecnie stać się zakładnikiem własnego.
Wydaje mi się, jeżeli mowa o Fabryce, że w jakimś sensie Fabryce i środowisku Stowarzyszenia Odnowy Samorządu udało się te dwie wartości jakoś połączyć. I to jest w moim odczuciu rzecz jasna jakaś tam wartość we Wschowie :)
A czy ktoś może wie co się stało z młodzieżową radą miasta we Wschowie? Ostatnio w lubuskiej pojawiła się taka zajawka o MRM w Lubsku bodajże z dopiskiem, że to jedyna MRM działająca w woj. lubuskim. Ta MRM to takie wydaje mi się dobre narzędzie do aktywizacji, heh, młodzieży, przy oczywiście przemyślanej pomocy ze strony Urzędu Miasta.
rafk74

Postprzez Lacky Luk Wt maja 11, 2010 9:35

Zawiązała nam sie tutaj poważna dyskusja. A do gry wszedł nowy człowiek - Zdzisław Mazur, kandydat wschowskiego sld na burmistrza. Obawiam się, że Grabka wygra kolejny raz tę batalię.
Lacky Luk

Postprzez rafk74 Wt maja 11, 2010 11:22

a jak analizujesz sytuację ze Zdzisławem Mazurem? Dlaczego kandydatura Mazura wskazuje zwycięstwo Grabki?
Jakie widzisz rozwiązania - prosiłbym raczej o krótką analizę :) bo będzie do czego się odnosić. Nawet jak kandydaci niczego ciekawego nie zaoferują, to chociaż tutaj sobie po dywagujemy :)
pozdrawiam
rafk74

Postprzez Lacky Luk Śr maja 12, 2010 12:12

Zdzisław Mazur jest kandydaturą nakazową - ktoś z sld w wyborach musi uczestniczyć. Elektorat sld to elektorat sztywny, stały, głosujący niezmiennie na swojego kandydata. Głosy oddane na tę kandydaturę są kartą przetargową w drugiej turze wyborów. Pomimo tego,że pan Mazur od lat zasiada w radzie powiatu, nie zdobędzie poparcia potrzebnego do ratuszowego zwycięstwa. Nie zależy mu tak bardzo, jak sprawującej władzę ekipie. Powtarzam, że nie jest to kandydatura rewolucyjna, która mogłaby coś zmienić w tym mieście. Bo administrowanie ratuszem przeżywamy od kilku lat - efekt widoczny na codzień.
Lacky Luk

Postprzez pinek Pt maja 14, 2010 9:16

Realnie patrząc to Zdzisław Mazur jest kandydatem, który może wygrać z obecnym burmistrzem. Taki jest stan na dziś. Nie bardzo rozumiem dlaczego miałaby to być kandydatura nakazowa. Nie wyobrażam sobie, że można coś nakazać panu Mazurowi :) Czy jest to kandydatura rewolucyjna ? Pewnie nie, ale jak skończyła się rewolucja zapoczątkowana 8 lat temu to widać, słychać i czuć.
Myślę, że doświadczenie samorządowe i zawodowe pana Mazura pozwala na realne myślenie o nim jako o przyszłym burmistrzu.
pinek

Postprzez Peregrinus Pt maja 14, 2010 16:59

He he he. Tyle mogę powiedzieć o kandydaturze Pana M. To jak wyciąganie trupa z szafy. Nic nowego, zalatuje mi tu trochę faktycznie nakazowym systemem planowania. Co prawda mamy demokrację, ponoć. Jednak nasze SLD to stara gwardia na wymarciu. Generalnie nie widać młodych, prężnych i jeżeli tacy ludzie mają wygrać wybory, to chroń nas Panie Boże. Niestety pana M. poprze tylko stary elektorat SLD, a ile to osób? 300, 1000. To za mało aby wygrać. Tak naprawdę to żaden inny kandydat opozycji praktycznie nie ma szans na zwycięstwo. Trzeba się skonsolidować, zwłaszcza w drugiej turze. Najlepsze rozwiązanie 4 kandydatów na burmistrza w I turze i wtedy Grabka plus najlepszy konkurent i łączy się opozycja razem (starczy stanowisk dla każdego) i wygrywamy. Mam tylko nadzieję, że większość Wschowian, którzy pójdą do wyborów mają pojęcie co będzie dla Wschowy oznaczało zwycięstwo Grabki. Opozycja jest obecnie rozbita, a już niedługo zacznie się rozdawnictwo. I Grabka znowu wygra.
Peregrinus

Postprzez rafk74 Pt maja 14, 2010 20:40

@ Lucky
sztywny elektorat sld moim zdaniem funkcjonował dobrych kilka lat temu dopóki prawica nie zagospodarowała kilka lewicowych pomysłów na życie (przykład PiS-u). Nie mam pojęcia czy pan Mazur mógłby doprowadzić do sytuacji, w której mieszkańcy gminy o poglądach lewicowych potrafiliby się zaktywizować. Do kandydatury pana Mazura nie można przykładać ogólnopolskiego szablonu: że niby lewica zagłosuje. Trzeba pamiętać, że we Wschowie funkcjonuje, szkodliwa moim zdaniem, zasada zacierania różnic ideologicznych. Stąd na kandydaturę pana Mazura wschowscy wyborcy będą patrzeć przez pryzmat prawdopodobnie jego doświadczenia zawodowego, wiek, status społeczny, itp. I ma to swoje plusy i minusy. Chyba, że któryś z kandydatów zdecyduje się na odważną, moim zdaniem konieczną, polaryzację ideologiczną. Ale to inna bajka.
Więc paradoksalnie na pana Mazura może głosować, owszem, sztywny elektorat, ale ludzi tak myślę, którzy mają jakiś dorobek, doświadczenie: czyli tak - uwzględniając też wiek kandydata - ludzie od 45 roku życia wzwyż :)) Myślę sobie, że to jest ta grupa wiekowa.
Ok, muszę kończyć, w każdym razie wystrzegałbym się w warunkach wschowskiej gminy przykładania ogólnopolskich schematów przedwyborczych. Moim zdaniem można wygrać w pierwszej turze. Tylko trzeba mieć jaja, heh.
pozdrawiam serdecznie :)
rafk74

Postprzez Lacky Luk Śr maja 19, 2010 9:10

Zdaję sobie sprawę, że nie ma obecnie i nie będzie kandydatury idealnej. Ubolewam nad tym, że kolejny raz będę zmuszony wybierać pomiędzy "mniejszym złem". Grabka wygrał poprzednie wybory, ponieważ wschowianie nie chcieli powtórki rządów L.Zukowskiego. Mieszkańcy potrzebują kogoś kto wstrząśnie miastem, weźmie w galop urzędników, będzie miał odwagę dokonać zmian, które w konsekwencji pchną to miasto do przodu. Kogoś kto ma plan na Wschowę za 10 czy 15 lat. Czy jest ktoś w tym mieście, gminie, który jest sprostać temu zadaniu? Jeśli Grabka wygra kolejne wybory bądźmy pewni 4 lat stagnacji, ucieczki młodych, patologii władzy. Po 12 latach rządzenia Grabki, zmęczeni jego impotencją decyzyjną, wymienimy go na kogoś podobnie miernego, ale nowego.
Lacky Luk

Postprzez pinek Pt maja 28, 2010 7:56

trochę z innej beczki :) jeśli ktoś zachował materiały wyborcze z poprzedniej kampanii samorządowej to bym bardzo chciał ksero. proszę o kontakt na priv
pinek

Postprzez Lacky Luk Pn lip 05, 2010 10:36

Co się stało z naszą...Wschową, można by rzec. Gdzie podziała się aktywnośc mieszkanców tego miasta? Miasto umiera gospodarczo, kulturalnie i mentalnie.
Lacky Luk

Postprzez rafk74 So lip 10, 2010 21:47

sorry, Lacky, ale wyjątkowo nijaki ten wpis narzekający, heh, że niby nic.
Nie mówię, że narzekanie jest passe :) ale bez przesady.
Istotą - tak myślę - jakiejkolwiek diagnozy jest dążenie do obiektywizmu. Nie mówię, że sam obiektywizm, ale poruszenia się przynajmniej w jego cieniu już tak. Nic się ze Wschową nie stało- przynajmniej ostatnie tygodnie na to wskazują. Wbrew impotencji krytykujących :) pojawiło się na wschowskim targu kilka ciekawych inicjatyw, ze się wyrażę. W wątku o burmistrzu 2010 nie sposób być ślepym na pozytywne zjawiska, ok?
rafk74

Postprzez Lacky Luk Cz lip 29, 2010 7:58

Wskaż mi te pozytywne inicjatywy. To miasto jest skłócone, nieufne, skarlone mentalnie, a władzy to na rękę. Mieszkam w nim i widzę to. Mam gdzieś obiektywizm. Realnie patrząc miasto wymiera.
Lacky Luk

Postprzez rafk74 Cz lip 29, 2010 13:05

Ok, to od początku.
Jak to bywa, pewnie gdzie indziej umieszczamy i skarlałą mentalność i kłótliwość, inaczej sobie ją definiujemy i posiadamy - tak sądzę - inne w związku z tym recepty. To jest oczywiste.I tak trochę z innej mańki - to że ilu nas jest widzi sprawy inaczej, to dobrze, jednak, że nie potrafią się te diagnozy uzupełniać - to już jest źle. Powtarzam to czasami moim znajomym, którzy lubują się w ustawianiu swoich sądów nad innymi sądami, że ten sposób dyskusji, która musi wyłonić zwycięzcę jest szkodliwa, ponieważ w oczywisty sposób jest zafekowana marzeniem o wyłączności posiadania prawdy (teraz to już brzmi jak kazanie, ale proszę się nie przejmować), wyłączności posiadania władzy, itd.
W moim odczuciu istnieją obok siebie - wszędzie - równoprawne sądy. Zwalczanie jednych na rzecz drugich pozbawia szerszej perspektywy. To jest - jeżeli jestem zrozumiały - jedyna rzeczywistość, która mnie w takich smutnych miasteczkach jak Wschowa przeraża. Ale do rzeczy.
Na miasto nie patrzę jedynie przez pryzmat władz i tego co one robią (lub nie robią) dla miasta. Mam wrażenie, że ten sposób oceny miasta przez pryzmat tego co dzieje się w ratuszu sprowadza właśnie ocenę Wschowy do poniżającego Wschowę niezadowolenia. W moich oczach na miasto i jego odbiór składa się wielość wydarzeń niekoniecznie - jak już powiedziałem - związanych z władzami miasta.
I tak jestem pod wrażeniem np. licealnej tradycji wystawiania pod koniec roku szkolnego teatralnych przedstawień. to dzieje się od trzech lat bodajże, może dłużej, formuje się jakaś tradycja z teatralnymi ambicjami. POmijając ocenę tego zjawiska jestem przekonany, że to jest ciekawy, dobry kierunek.
Doceniam rownież to, co ostatnio, od kilku miesięcy, robi portal zw.pl - rejestrowanie różnych wydarzeń we Wschowie, a ostatnio nawet ambicje reportażowe twórców portalu przynoszą jakąś nową jakość. Owszem, różnie można to oceniać, ale rozumiem, ze ten portal się rozwija i że nabierze jeszcze rozpędu.
Te dwie tzw. inicjatywy dobrze rokują. Co Ty na to? :)
W tzw. polityce, to trudno coś powiedzieć. I właściwie nie chce mi się wypowiadać :) To jest zupełnie inny model, heh. Nieporozumienia są wpisane na stałe. Jedynym - co jest żenujące - punktem odniesienia jest burmistrz i ratusz burmistrza :) każdy jego ruch, wypowiedź, itd. Nie ma planu pozytywnego. W rezultacie, cokolwiek się nie dzieje i tak dzieje się wokół obecnego burmistrza.
Co jeszcze, może spotkamy się na piwie? :))
rafk74

Postprzez pinek N sie 01, 2010 10:18

No wiesz Rafky burmistrz i władza musi być w centrum rozważań o mieście a to z tej racji, że dysponują pieniędzmi ( najlepiej gdyby szła za tym też jakaś wizja ), które mogą zmienić parę spraw. I nie mówię tu o smutnych nowych granitowych klepiskach ale o wspieraniu organizacji pozarządowych w całej ich palecie. Chyba razem krytycznie oceniamy owoce lub ich brak wydawania pieniędzy na wspieranie Stowarzyszenia Kultury Ziemi Wschowskiej czy też budżet domu kultury, który nie robi nic wartego uwagi.
Oczywiście dostrzegam parę ciekawych inicjatyw i ogólnie mam wrażenie, że ludzie sobie radzą sami funkcjonując w mieście, które nie wiele może im zaoferować.
Lacky Luk piszę, że miasto jest est skłócone, nieufne, skarlone mentalnie. I że władzy jest to na rękę. Zapewne tak ale musisz mi uwierzyć, że pomimo diagnozy nikt nie wyciąga z tego wniosków. My z Fabryki Kultury coś o tym wiemy :)
pinek

Następna strona

Powrót do Polityka